Ținutul Gheorghenilor

Ciumani (Gyergyócsomafalva)

Se află la altitudinea medie de 745-770, la 9 km vest de Gheorgheni, pe DJ 126, la 3 km de Joseni și 12 km de Valea Strâmbă (DN 12). Săsești, aflat la 3 km este o mică localitate care - împreună cu Pârâul Șumuleului - a apărut din casele construite de-a lungul timpurilor de locuitorii Ciumanului în apropierea pădurilor și pășunilor montane. Vatra satului se află între Joseni și Suseni în locul în care pârâul Șumuleul-Mare și Mureșul se întâlnesc. Vechiul traseu al "Drumului sării" dinspre pasul Putna urma valea pârâului și în centrul satului a fost un târg de sare. După datele recensământului din 1992 localitatea a avut 4.808 suflete. Pe vremuri a aparținut comunei Joseni, figurează ca localitate de sine stătătoare din anul 1730.

Peisajul la sud este dominat de vârful vulcanic Amza (1695 m) și craterul de 4 km diametru al muntelui Șumuleu-Mare. Pe versantul sudic al acestuia s-a găsit zăcământ de aur (Benkő Károly 1853). Temperatura medie anuală este sub 5 grade Celsius. În comună se găsesc 10 izvoare de apă minerală. Contele Teleki József (1799) menționează, că satul, care avea pe vremea respectivă abia 200 de locuitori, toată lumea bea apă minerală, deoarece în fântânile satului se găsește numai apă minerală. Tot el menționează, că locuitorii sunt secui liberi toți, cu excepția a 8 iobagi, majoritatea sunt dulgheri, plutari și fac o pălincă de calitate. Câștigurile astfel realizate - precum și cele din vânzarea animalelor în târgurile moldovenești erau folosite pentru achiziționarea cerealelor. (Note de călătorie - 1799)

Biserica romano-catolică a fost construită în locul unei bisericuțe de lemn, după planurile arhitectului Margittai Gábor. Construcția în stil neogotic a fost clădită între anii 1875-1878 poartă hramul Sfinților Apostol Petru și Pavel.

Localitatea este recomandabilă amatorilor turismului rural. În zona satului se află în jur de 200 case de vacanță care oferă oportunități excelente celor care preferă eco-turismul.

Traseu turistic recomandat: Vârful Amza (1695 m) și craterul Șumuleu (1576 m) prin valea pârâului Șumuleul-Mare.