Ținutul Gheorghenilor

Valea Strâmbă (Tekerőpatak)

Vatra așezării se află în valea pârâului Visafolio la marginea estică a Depresiunii Ghiurghiului la intersecția DN 12 cu DJ 138. Numele localității derivă din forma albiei pârâului Visafolio (strâmb). Conform datelor recensământului din 1992 are 1.465 locuitori.

În zona numită "Dealul Căpâlnei" și în "Harom" au existat cariere de calcar cristalinizat folosit la construcția caselor din sat.

Biserica romano-catolică a fost construită în 1734, având trăsăturile caracteristice ale stilului baroc popular, poartă hramul "Sfântului Ioan Botezătorul".

Biserica are in componență elemente gotice - în anul 1992 a fost găsit, cu ocazia unor reparații pe turnul bisericii o fereastră gotică sculptată în piatră, zidită ulterior, precum și alte fragmente interesante. Biserica este monument arhitectural.

Pe Dealul Căpâlnei în anul 1760 a fost construită o mică căpâlnă cu hramul Sfintei Rozalia, în memoria victimelor ciumei din 1602 de către familia Gáborffi. Picturile sunt opera preotului-pictor Ferencz András.

Trasee turistice recomandate: peștera Șugo , Izvorul Mureșului, Hășmașul Mare.

În valea "Kútfő" există cea mai mare trambulină de schi din Transilvania, de 75 de metrii, satul fiind o sursă adevărată de talente de săritori de schiuri.