Ținutul Gheorghenilor

Voșlăbeni, Voșlobeni (Vasláb)

Conform datelor recensământului din 1992 are 1257 locuitori. Este o așezare care la origini a fost locuită de iobagii familiei conților Lázár. Primii locuitori au fost moldoveni de religie ortodoxă. La începutul secolului al XVII.-lea comunitatea deja s-a format ca o comunitate locală puternică. Denumirea provine de la zăcământul de fier (vas) din zona satului. În anul 1748 apare în documente sub numele de "Vasláb". De-a lungul timpului au apărut cătune spre Izvorul Mureșului. Treptat au apărut așezările montane Boteni, Tincani, Heveder, Izvorul Mureșului. La ieșirea nordică din așezare pornește DJ 126 spre Suseni (Gyergyóújfalu).

Se află la 13 km sud pe DN 12 de la Gheorgheni, 3 km sud-est de la suseni pe DJ 126 la poalele Dealului Cocoșului (Dosul Cocoșului), lângă zăcămintele de calcar și dolomită calcaroasă din Padina, exploatate și în zilele noastre. Voșlobenii au fost vestiți pentru varul produs din acest zăcământ, pe care l-au comercializat în întreaga zonă. Contele Teleki József în însemnările sale de călătorie din 1799 menționează despre localnici, că deoarece pământul agricol al satului este puțin și de calitate proastă, localnicii trăiesc din munci manuale. De asemenea menționează, că "în locul numit "Fekete Rez", la granița dintre Ciuc și Gheorheni izvorâste Mureșul".

Prima biserică a fost construită din lemn în anul 1714, și a fost sfințit de episcopul ortodox Sava al Moldovei. Biserica nouă, clădită din piatră datează din 1864, localitatea având la data respectivă preot propriu. Clopotnița din lemn datează din 1880, și este monument arhitectural, conform registrului monumentelor județului Harghita (1992).

Gaterul se găsește în valea pârăului Chinga, la 3 km de centru. Datează din anii 1860, fiind construit de familia Bencze și este monument de istorie industrială.

Comuna are și un mic muzeu local.

Mlaștina După Luncă aflat la confluența Mureșului, pârâului Senetea și a pârâului Ponc, la vest de DN 12 la 2 km de așezare este zonă de protecție a naturii. Are o suprafață totală de 40 de hectare, cu un strat de turbă de grosime între 2-3 m.

Trasee turistice recomandate: La Izvorul Mureșului, la Peștera Șugo, la Gheorgheni.