Ținutul Casinului

Plăieșii de Jos (Kászonaltíz)

Se află la marginea estică a Bazinului Casinului, la 46 km sud-est de Miercurea-Ciuc, pe traseul DJ 121G, la 10 km după Casinul Nou și la 28 km nord de Târgu Secuiesc. În anul 1992 avea 483 locuitori.

Biserica romano-catolică este declarată monument istoric. Biserica gotică s-a construit pe locul unei biserici mai vechi în secolul al XV-lea. Biserica apărată de un zid fortificat cu bastioane păstrează sanctuarul bisericii vechi. În criptă se găsește mumia preotului Andrási Miklós decedat în 1732. De asemenea aici se odihnește și profesorul Lukács Mihály, întemeietorul internatului Gimnaziului din Miercurea-Ciuc.

Repere turistice: izvoarele de apă minerală ("Fehérkő", "Répát", "Salutáris", "Veresszék", "Kicsiromlásmező") casa de lemn a lui Tamás Ágnes (nr. 94.) din secolul al XIX-lea, poarta sculptată a lui Borbáth András (nr. 327.) din 1886. Aceste construcții sunt declarate monumente conform Registrul Monumentelor Județului Harghita (1992).

Satul este bogat în tradiții populare și este un centru tradițional al artelor și meșteșugurilor populare. Pălinca de prune de aici este vestită în tot județul.

Pentru cei interesați în turism rural satul poate fi o țintă interesantă. Biserica Romano-Cartolică are o casă de oaspeți și o rețea de cazare pentru cei ce vizitează aceste meleaguri.