Munții Ciucului

Trasee turistice din nordul Munții Ciucului

Traseul nr. 3.

Stația CFR Tarcău - Valea Întunecoasă - Crucea Condra - Vf. Trei Pietre (1472 m) - Stația CFR Tarcău

Marcaj: cruce roșie până la Crucea Condra, în rest nemarcat.

Distanța de parcurs: 18 km.

Lungimea traseului: 5-6 ore.

Diferență de nivel: 700 m.

Legături: traseul turistic nr. 1.

Caracteristici: Cu toate că este accesibil tot anul, iarna este recomandat numai grupurilor cu un ghid experimentat.

Coborâm în stația CFR Tarcău de pe linia CF 501, 120 km de la Adjud, 29 km de la Ciceu. Traversăm șoseaua (DN 12/A) și intrăm în prima stradă laterală din dreapta, care urmărește malul drept al Trotușului, iar după cam 1 km întră în Valea Întunecoasă, la poalele Vf. Antonești. (1132 m). După un alt km de parcurs valea devine și mai îngustă în dreptul băilor vestite din Valea Întunecoasă. După alte 2 km lăsăm în urmă și ultimele case ale localității și ne continuăm drumul pe un drum forestier. Urcăm cam 1,5 km în pădure în valea foarte îngustă pe malul pârâului, până la punctul de confluență a pârâului Valea Întunecoasă cu pârâul Heveder. Aici o luăm prin versantul dintre văile pârâului Hotar și Valea Întunecoasă și urcăm pe creasta principală. Pe creastă întâlnim traseul nr. 1 împreună cu marcajele sale. Părăsim drumul forestier care se îndreaptă spre Ciuc spre dreapta, și mergem încă 500 de metrii pe linia crestei. După ce ieșim din poiană, urcăm prin pădure până la un mic vârf pleșuv. Nu urcăm pe el, ci ocolim dealungul marginii pădurii și urcăm în șaua dintre Vf. Rez (1430 m) și o mică stâncă de pe creasta principală. De aici drumul urcă abrupt până la Crucea Condra, punctul de întâlnire a mai multor trasee turistice. Sub cruce este un punct de belvedere deosebit de frumos. După ce ne tragem sufletul și admirăm priveliștea pornim pe drumul de întoarcere spre Vf. Trei Pietre (1471 m), spre sud. Nu există marcaj turistic, dar - mai ales cu ajutorul unei hărți - găsim ușor drumul de sub vârf până în cătunul Valea Lui Antaloc și apoi în Lunca de Jos. De sub vârf putem alege mai multe variante, cele mai interesante fiind cele care duc prin valea Surduc, sau pe creastă, până la Vf. Antonești.

Traseul nr. 4.

Lunca de Jos - Valea Rece - Valea Iavardi - Șaua Tarcău (1300 m) - Fântâna lui Gál - Bălan

Marcaj: cruce roșie dintre Bălan și Șaua Tarcău, în rest nemarcat

Distanța de parcurs: 18 km

Lungimea traseului: 6-7 ore

Diferență de nivel: 500 m

Legături: traseul turistic nr. 1.

Caracteristici: Accesibil tot anul, nu numai pe jos, ci și pe bicicletă, motocicletă, vehicule cu tracțiune integrală. Iarna traseu superb de sanie.

La 5 km de punctul de confluență a pârâului Valea Rece cu Trotușul prima vale importantă este valea Iavardi. Localitatea Valea Rece se întinde în valea largă dintre muntele Ban (1133 m) și Vf. Orodic (1297 m). Amândouă fac parte din Munții Tarcăului. Casele din Valea Iavardi se întind pe 3 km în valea cu aceiași nume. Valea, la început largă se închide treptat. În apropiere de izvoarele pârâului urcăm - trecând pe lângă o vilă frumoasă - în Șaua Tarcăului. Traversăm poiana mare din șa, și în punctul în care drumul începe să coboare întâlnim traseul nr. 1. Care coboară în acest punct din Hășmașul Mare. Drumul este străjuit de stănci pe ambele părți, putem admira peretele de calcar al Hășmașului într-o parte, pe cealaltă creasta Noșcolat. Traseul turistic coboară abrupt, prin mai multe serpentine în valea Fântâna lui Gál la punctul de confluență a acestuia cu pârâul Balint. Porțiunea de sus a drumului poartă numele de Pasul Dracului. Lângă drum găsim două izvoare de apă minerală cu debit mare. În punctul de confluență găsim și două case de vânătoare. Am ajuns în valea Oltului, putem alege, pe care dintre variante o luăm: spre Bălan sau spre Sândominic. Observație - din capul pârâului Iavardi pe o potecă nemarcată putem ajunge în Cheile Bicazului. Pentru aceasta din Șaua Tarcău trebuie să ne continuăm drumul drept înainte, nu spre stânga. După bifurcație mergem înainte, pe drumul care are o cotitură bruscă spre est, urmăm drumul până la punctul în care un drum coboară spre nord în valea Bicazului Mic. Trecem prin cătunul Trei Fântâni și ajungem în stațiunea Lacul Roșu în spatele vilei Raza Soarelui după 4-5 ore de mers de la punctul de bifurcație din Șaua Tarcău.

Traseul nr. 5.

Sândominic - DJ 125 - Fagul Ciobanului (1231m) - Crucea Condra - Creasta Noșcolat

Marcaj: cruce roșie (pe alocuri lipsește!)

Distanța de parcurs: 9 km de la pârâul Croitorilor.

Lungimea traseului: 3-4 ore.

Diferență de nivel: 790 m.

Legături: traseul turistic nr. 1.

Caracteristici: traseu de vară, iarna recomandat numai pe timp frumos, pentru grupuri cu ghid.

Din Sândominic plecăm pe drumul asfaltat ce duce la Bălan până la punctul de confluență a pârâului Croitorilor cu Oltul, cu una din cursele de autobuz regulate sau cu mașina. Pe drumul forestier din valea pârâului urcăm printr-o pășune, apoi prin pădure. În locul în care se termină pădurea urcăm pe versantul muntelui din stânga. O potecă îngustă urcă muntele, după cam 800 metrii de mers ajungem la Vf. Fagul Ciobanului. Pe lângă un mestecăniș rar găsim monumentul care marchează locul în care cardinalul Báthory Endre, principele Transilvaniei a fost ucis. De aici avem două variante de a ne continua traseul - coborâm înapoi în vale și urcăm pe drumul forestier pe creasta Mestecănișului (1231 m), sau o luăm spre est de la monument și urmăm pe 2 km linia îngustă a crestei ce leagă Fagul Ciobanului de Mestecăniș. Pe această a doua variantă nu găsim drumuri sau poteci. De la Vf. Mestecăniș pe aproape 3 km drumul forestier trece pe o poiană presărată cu aluniș și mesteacăn, dar oferind o priveliște practic neîntreruptă spre valea superioară a Oltului, spre Tarcău, Hășmașul Mare și în față, spre Noșcolat. Ultima porțiune de 2 km pe creasta tot mai îngustă trece printr-o pădure cu brazi. Ultima porțiune este o poiană abruptă, prin care ajungem în șaua dintre Crucea Condra și Vf. Sălămaș, unde întâlnim traseul nr. 1., pe care parcurgem ultimii 2 km râmași până la Noșcolat.