Băile Tușnad și Masivul Ciomatul

Trasee din Tușnad Băi

Traseul nr. 1.

Băile Tușnad - Turnul Apor - Dealul Ludmilla - Băile Tușnad

Marcaj: punct roșu.

Lungimea traseului: 50 min - 1 ore.

Distanța de parcurs: 1,5 km.

Diferență de nivel: 68 m.

Cel mai scurt, cel mai ușor traseu, recomandabil pentru toate vârstele. Este primul traseu marcat din Băile Tușnad.

Traseul turistic pornește din mijlocul stațiunii, din fața biroului de turism. Trece pe lângă Hotelul Olt, apoi merge pe strada Voința, lângă Cofetăria Veverița, policlinica balneară, izvoarele Mikes și Apor și ajunge la marginea pădurii. Aici se termină strada pavată, traseul continuă pe o potecă bine bătătorită. După cam 10 minute traseele marcate cu punct roșu și cruce roșie se despart. Ultimul urcă spre Lacul Sfânta Ana, primul se întoarce spre stânga și continuă pe versantul muntelui Surduc aproape pe orizontală. După cca. 10 minute apare turnul Apor (la altitudinea de 701 m). După punctul de belvedere drumul întoarce mai întâi spre dreapta, apoi spre stânga, ocolind izvoarele unui mic pârâu. Pe mica vale coboară o potecă care ajunge în stațiune lângă Hotelul Ciucaș. La 15-20 minute de mers de la Turnul Apor ajungem pe o mică poiană amenajată cu bănci. De aici, după cam 100 m spre vest ajungem la punctul de belvedere Ludmilla. (725 m).

Drumul de întoarcere în stațiune este de fapt o stradă largă, cu case, cabane noi, care se termină în spatele Hotelului Ciucaș, pe strada Voinței.

Traseul nr. 2.

Băile Tușnad - Lacul Ciucaș - Stânca Șoimilor

Marcaj: triunghi roșu.

Lungimea traseului: 1-2 ore.

Distanța de parcurs: 2,5 km.

Diferență de nivel: 189 m.

Traseu recomandat pentru turiști antrenați, cu condiție fizică corespunzătoare. Este contraindicat pentru bolnavii de inimă, a sistemului circulatoriu și respiratoriu, de reumatism și alte boli ale articulațiilor, cartilajelor.

Traseul pornește de la parcarea centrală, trece șoseaua națională și merge în sus, spre Ciuc. După 170 m coboară pe strada Ciucaș, spre stânga, traversează linia ferată, apoi, paralel cu traseul acestuia ajunge la podul Oltului. Pentru prima porțiune există și varianta de a coborî la lacul Ciucaș pe scările din spatele bisericii catolice. Trecând podul Oltului drumul se bifurcă. Spre stâmga putem ajunge la camping și la mofetă. Spre dreapta continuă traseul marcat cu triunghi roșu urcă spre Stânca Șoimilor. Trece printr-o poiană mică, și urcă pe drumul forestier care duce spre Cariera Carpitus. Marcajul, după numai 25 metrii părăsește drumul, trece pârâul Corbului și urcă pe 18 serpentine pe versantul abrupt al Stâncii Șoimilor. După o urcare de 25-30 minute pădurea se rarefiază și ajungem în spatele unei stânci mai mici, aflată la capătul de sud al Stâncii Șoimilor. Puțin mai spre dreapta părăsim poteca și după cam 10 m urcăm cu grijă pe o pantă abruptă și deodată ne trezim pe o stâncă. Dar nu am ajuns încă la obiectivul nostru, care deja se vede spre stânga (nord). După acest mic ocol ne întoarcem pe traseul marcat cu triunghi roșu, mai mergem 3-4 minute spre nord până când, în sfârșit ajungem la stâncile gri. Am ajuns pe Stânca Șoimilor, având o cruce în vârf, un memento pentru cei mult prea îndrăzneți! Sub noi este un gol de 200 m, de aici putem admira priveliștea oferită de stașiune, de defileul Oltului și de masivul Ciomatul.

Traseele nr. 3. și nr. 3/A

Băile Tușnad - Cabana Lacul Sfânta Ana

Marcaj: cruce roșie până la cabană, triunghi albastru pe Ciomatul Mare.

Lungimea traseului: pentru urcare 3-3 1/2 h, pentru coborâre 2-2 1/2 h.

Distanța de parcurs: 6 km.

Diferență de nivel: 554 m.

Cei mai mulți turiști aleg acest traseu foarte dificil, abrupt, neștiind că există alte trasee mai ușor de parcurs, care solicită mai puțin mușchii și plămânii turistului pentru a ajunge la același obiectiv: Lacul Sfânta Ana. Traseul este recomandat numai pentru cei cu condiție fizică excelentă. Iarna este aproape impracticabil din cauza pericolului de alunecare, cu un pericol însemnat de a "dobândi" niște amintiri nedorite sub forma unor fracturi ale mâinilor și picioarelor. Și pe timp de vară se recomandă folosirea traseului numai pentru coborâre la Băile Tușnad.

Pe marginea din dreapta a pârâului Comloș traseul marcat cu cruce roșie urcă poteca ce este formată din nu mai puțin de 32 de serpentine. Traseul pornește din locul descris la Traseul nr. 1. Din punctul în care cele două trasee se despart traseul marcat cu cruce roșie urcă 3,2 km prin niște serpentine foarte strânse până la șaua dintre Ciomatul Mare și Ciomatul Mic, de la 656 m altitudine la care se află stațiunea Băile Tușnad, până la altitudinea de 1210 m. Poteca trece prin pădure deasă de brazi, apoi de fagi. Primul loc de odihnă este în mica poiană din șa, unde traseul nostru întâlnește traseul care urcă de la Vf. Cetății, marcată cu linie albastră. Părăsind poiana intrăm iarăși în pădure, mergând aproape pe orizontală o porțiune importantă. Pe creastă - pe marginea craterului - cu ajutorul unui panou fixat pe trunchiul unui fag uriaș, suntem atenționați asupra existenței traseului alternativ marcat cu triunghi albastru care, cu un ocol de 30 de minute, ne duce pe Vf. Ciomatului Mare (1301 m). Poteca vânătorească - pe alocuri foarte dificilă - urcă printre stânci mari. Ultima porțiune este un drum lat, care urcă abrupt la vârf prin pădurea deasă de brazi. După vârf urmează o porțiune de drum printr-o pădure rară de fagi. Dacă ne întoarcem din escaladarea vârfului drumul coboară în continuu la poiana Mohoș, la cumpăna apelor dintre Tinovul Mohoș și Lacul Sfânta Ana, la cabană (1065 m) și camping.

Traseele nr. 4. și 4/A.

Băile Tușnad - Vf. Cetății - Cabana Sfânta Ana - Muchia Lacului - Bixad

Marcaj: linie albastră; punct albastru până la Vf. Cetății.

Lungimea traseului: urcare 4-5 h, coborâre 3 1/2-4 h.

Distanța de parcurs: 14 km.

Diferență de nivel maximă: 560 m.

Traseul este recomandat pentru cei cu condiție fizică bună. Practicabil tot anul.

Traseul pornește din centrul stațiunii Băile Tușnad, din parcarea centrală. Marcajul linie albastră urmărește șoseaua până la benzinărie, unde urcă spre dreapta spre "cantina nr. 5", în ruine azi. Pe marginea pădurii începe poteca care urcă pe marginea pârâului Cetății printre stănci. După un urcuș abrupt de 45 de minute ajungem la o bifurcație, în care urmăm poteca din stânga, cea marcată. După alte 15 minute ajungem la marginea platoului Vârfului Cetății la drumul vechi care urca pe acesta.

Aici din poteca turistică marcată cu linie albastră se desprinde spre stânga poteca marcată cu punct albastru (Traseul nr. 4/A), pe care în decurs de 15 minute putem ajunge la Cetate. După ce ne întoarcem în șa, continuăm drumul pe poteca marcată cu linie albastră. După 150 m în stânga întâlnim drumul ce urcă de la pârâul Tisei. Mai departe urcăm prin pădurea bătrână spre sud, în șaua dintre vârfurile Ciomatului. După 8-10 minute traseul trece peste pârâul Cetății și cotește spre sud-est. Urcușul este din ce în ce mai abrupt, cea mai dificilă porțiune fiind cea dintre Vf. Surduc și Ciumatul Mare. Poteca ajunge în poiana din șaua dintre vârfuri, unde se întâlnește cu poteca marcată cu cruce roșie care urcă din Băile Tușnad. De aici cele două poteci au același traseu până la cabana Sfânta Ana. Traversăm campingul și continuăm drumul pe marginea craterului pe o potecă care urcă lin. După 15 minute (1 km) ajungem la marginea pădurii, unde cotim 90° spre dreapta. Aici, pe Muchia Lacului beneficiem de o belvedere rară spre sud. Continuăm drumul prin pădure, unde întâlnim poteca care urcă de la Motelul Unio din Bixad, marcată cu cruce albastră.

După 20 de minute ieșim iarăși din pădure, și pe malul drept al pârâului Alsótó, pe câmp deschis continuăm drumul spre Bixad.

Traseul nr. 6.

Pârâul Vârghiș - Poiana Mohoș - Cabana Sfânta Ana

Marcaj: triunghi galben.

Lungimea traseului: în urcare 2 h, în coborâre 1 1/2 h.

Diferență de nivel: 420 m.

Distanța de parcurs: 5,5 km.

Traseu recomandat în toate anotimpurile, pentru toate categoriile de vârstă.

La ieșirea dinspre nord a stațiunii Băile Tușnad, după 1,25 km - spre Miercurea-Ciuc - din șosea pleacă în dreapta un drum forestier străjuit de plopi, drumul forestier Vârghiș. O bună porțiune a drumului este practicabil și cu autoturism. După 1,2 km drumul traversează valea pârâului, și după alte 750-800 m, spre stânga pleacă drumul forestier Haramul Mare, care urcă până în valea pârâului Veress. De la bifurcație spre dreapta traseul marcat cu triunghi galben ajunge după 250 m într-o mică poiană. La marginea acestuia se află un mic refugiu vânătoresc. Cei care urcă cu mașina, pot să-și lase vehiculul aici. Traseul urcă spre stânga, spre sus în pădurea umedă pe versantul vestic al Vf. Mohoș și Haramul Ierbos. După 15 minute ajungem pe o poiană alungită, după care, după alte 15 minute de mers prin pădure, ieșim pe o altă poiană unde există șanse serioase să întâlnim căprioare sau cerbi. Pădurea de brazi lasă loc fagilor și din dreapta și stânga întâlnim o serie de poteci. Urcăm pe poteca marcată până la șaua dintre vârful Mohoș și Ciomatul Mare. De aici poteca coboară lângă Tinovul Mohoș unde se unește cu traseul marcat cu punct roșu. De aici cabana Sfânta Ana se află la 1,5 km. Poteca urcă pe marginea Tinovului Mohoș, apoi traversează poiana Mohoș și ajungem, în fine la Cabana Sfânta Ana.

Traseul nr. 7.

Motelul Unio - Cabana Lacul Sfânta Ana

Marcaj: cruce albastră.

Lungimea traseului: în urcare 1, 1/2 h, coborâre 1 h.

Diferență de nivel: 430 m.

Distanța de parcurs: 3,75 km.

Traseu practicabil tot anul, pentru toate categoriile de vârstă.

Pornim de la Motelul Unio de la granița județelor Harghita și Covasna. De la Restaurantul Morii din Tușnad Băi putem ajunge în 30 de minute la motel, sau putem să mergem pe șosea, cu automobilul, sau cu trenul până la Halta Cariera Carpituș. Drumul de la motel urcă prin pădurea rară de fagi, și după 15 minute ajungem pe creasta care urcă spre vârf. Aici întâlnim un drum lat - vechiul drum militar - pe care urcăm spre stânga. Urmează o porțiune abruptă de 35°, care din fericire este destul de scurtă, poate fi depășită în cel mult 10 minute. Ajunși sus, continuăm drumul spre dreapta, apoi, urmând marcajul, iarăși cotim spre stânga, pe un drum forestier care urcă Dealul Tața. Urcăm relativ lin, apoi cotim spre est pe creastă și ajungem într-o porțiune cu pădure foarte tânără, unde trebuie să fim foarte atenți, să nu pierdem traseul. În curând ajungem la un drum forestier, care ne ajută în orientare, și pe care urcăm spre stânga. După puțin timp părăsim drumul și mergem mai departe pe o potecă, care urcă inițial spre vest, apoi spre nord. Trecănd de șaua din spatele Vf. Tața peisajul se schimbă, intrăm în pădurea de brazi care acoperă craterul Ciomatului. Aici, pe o mică poiană întâlnim traseul marcat cu linie albastră care coboară spre Bixad. De aici începem coborârea spre Lacul Sfânta Ana pe un drum forestier. După 10 minute pădurea de brazi se rarefiază. După ce ieșim din pădure vedem capela Sfânta Ana pe malul de vizavi. Urmăm marcajul cruce albastră, trecem în fața capelei și urcăm din crater la cabană.