Băile Tușnad și Masivul Ciomatul

Trasee în zona Lacul Sfânta Ana

Traseul nr. 8.

Tinovul Mohoș - Băile "Nadaș" - gara CFR Tușnadul Nou

Marcaj: punct roșu.

Lungimea traseului: în urcare 4-4 1/2 h, în coborâre 3-3 1/2 h.

Diferență de nivel: 395 m.

Distanța de parcurs: 14 km.

Este una din traseele turistice practicabile tot anul; deosebit de frumos.

Începutul traseului este marcat pe stejarul din fața cabanei. Pornim pe poteca care trece prin Tinovul Mohoș, care este paralelă cu marginea vestică și nordică a acestuia, împreună cu marcajul triunghi galben. După 1,5 km cele două marcaje se despart. Traseul marcat cu triunghi galben coboară spre valea pârâului Veress, iar traseul nostru, marcat cu a punct roșu continuă încă 300 de m pe malul tinovului. La marginea poienii, după o mică movilă traseul coboară abrupt în pădure. La circa 150 de m de traseu începe valea adâncă de 30-40 m a pârâului Veress. Aici putem găsi nenumărate mărturii ale vulcanismului, scoase la iveală de eroziunea pârâului. Ne întoarcem de la pârâu pe traseu, continuându-ne drumul spre Tușnadul Nou, Lăzărești. Spre stânga trecem pe lângă Vf. Mohoș, Ierbos și Haramul Mare. Poteca ajunge repede pe o poiană de cca. 600 m lungime, apoi intră în pădure, transformăndu-se în drum forestier. Pe această porțiune marcajele sunt rare, pictate pe stânci. Până la marginea pădurii drumul merge aproape la orizontală, până la pragul de la liziera pădurii, unde coboară abrupt pe o distanță de 1200 m, după care părăsește definitiv pădurea. De aici o săgeată arată spre stânga pe trunchiul unui brad imens. Poteca merge pe liziera pădurii cam 1 km până când întâlnește drumul forestier care coboară de pe Haramul Mare și Fagul Rotund. După o jumătate de oră de mers trecem pe lângă Băile "Nadăș" și zona de protecția naturii cu același nume. Ocolișul de 250 m este marcat de o săgeată spre stânga, dar și fără aceasta descoperim mica pădure de brazi și mesteceni din valea pârâului cu trestie - de unde a și primit denumirea locul (Nád - trestie). Pe teritoriul rezervației găsim mai multe izvoare de ape minerale, două bazine căptușite cu scânduri de brad și pavilionul băilor. Este un excelent loc de camping și de recreație. Din fața pavilionului, din traseu pleacă o potecă nemarcată spre dreapta la Tușnadul Mare și Lăzărești aflate la 2,5 km.

Traseul coboară pe malul drept al pârâului Trestiei și ajunge la șosea în marginea estică a Tușnadului Nou.

Traseul nr. 9.

Lacul Sfânta Ana - Hotel Carpați

Marcaj: cruce galbenă.

Lungimea traseului: 1 1/2-2 h.

Diferență de nivel: 245 m.

Distanța de parcurs: 7 km.

Traseul foarte popular printre turiști este, cel mai scurt drum între Lacul Sfânta Ana și Băile Balvanioș. Este practicabil tot anul.

Pornește din curtea cabanei împreună cu traseul spre Vf. Țețelea marcat cu cruce albastră. Traversează campingul, trece șoseaua și se continuă pe malul sudic al Tinovului Mohoș. După un sfert de oră trece iarăși peste șosea și de aici continuă într-o pădure de fagi spre Vf. Cocoizaș (1115 m), unde cele douâ marcaje se despart. Traseul nostru merge pe creastă, și după scurt timp părăsește pădurea și continuă pe o poiană. Traseul marcat cu cruce galbenă coboară prin pădurea de fagi. După cam 20 de minute întălnim din nou șoseaua care urcă spre Lacul Sfânta Ana. Mergem pe șosea în jur de 250 m, apoi intrăm din nou în pădure în care continuăm drumul până la intersecția șoselei cu drumul spre Băile Balvanioș. De aici mai avem de mers 1,75 km până la Hotelul Carpați din stațiunea Balvanioș pe marginea șoselei.

Traseul nr. 10.

Lacul Sfânta Ana - Țețelea

Marcaj: cruce albastră.

Lungimea traseului: 3 1/2-4 h.

Diferență de nivel: 105 m.

Distanța de parcurs: 9 km.

Traseu de dificultate medie, pe timp de iarnă recomandat numai turiștilor bine echipați și antrenați. Este recomandabil, să avem rezerve de apă, pentru că pe parcurs nu avem nici un izvor, dacă nu ne abatem de la traseu la Tinovul Buffogo la singurul izvor de apă minerală de aici.

Marcajul cruce albastră pornește împreună cu marcajul crucea galbenă din curtea cabanei, și urmează același traseu până la Vf. Cocoizaș.

Marcajul cruce albastră continuă pe poteca care urmărește linia crestei spre nord. Muntele Cocoizaș are două vârfuri mici, abia vizibile. Printre cele două poteca cotește spre dreapta și coboară spre șosea. De aici mergem pe șoseaua care coboară de la Lacul Sfânta Ana. După 1,1 km - 15 minute ajungem la panoul care semnalizează granița județului Harghita. Întrăm pe drumul forestier care urcă lin spre est, apoi sud-est spre Muntele Bolondoș (1082 m). După aceasta drumul coboară lin spre nord-est, până când ajunge într-o șa, în care întâlnește drumul forestier care urcă din Tinovul Buffogo. Din acest punct urcăm spre Vf. Gheții (1093 m), apoi coborâm în șaua dinaintea Vf. de Mijloc (1087 m). După vârf, în șaua dinaintea Vf. Gorgan (1135 m) întâlnim traseul marcat cu cruce roșie care urcă de la Cetatea Balvanioș și se duce la Lăzărești. Tot aici întâlnim și traseul marcat cu linie albastră, care duce dinspre Băile Balvanioș la Pasul Niergheș.

După câteva minute începem escaladarea Vf. Țețelea, un munte pleșuv cu versanți abrupți. Pe vârf (1173 m), lângă punctul geodezic se termină traseul nostru.