Băile Tușnad și Masivul Ciomatul

Alte trasee

Traseul nr. 18.

Cozmeni - Lăzărești - Câmpului Capelei - Cetatea Balvanioș

Potecă turistică nouă. Marcaje din 1995.

Marcaj: cruce roșie

Lungimea traseului: 5-6 h.

Distanța de parcurs: 15,5 km.

Diferență de nivel: 385 m

Singurul traseu turistic, care face legătura dintre Ciucul de Jos cu Cetatea Balvanioș. Marcajul urmărește traseul drumului vechi spre Turia, care în timpul secolelor a fost drumul cel mai scurt între Ciuc și Trei Scaune. Noi pornim de la Lăzărești, de lângă băile locale "Nyír". Traseul turistic, după ieșirea din sat urcă printre dealuri și poieni, și în curând intră în pădurea de brazi. După ce depășește izvoarele pârâului "Hi" și izvoarele de apă minerală din această zonă urcă pe marginea nordică a Gropii Mari (938 m). Drumul continuă în pădure, până la marginea Câmpului Capelei. Este un loc potrivit pentru ridicarea corturilor la nevoie. După Câmpul Capelei drumul forestier continuă pe alte 2 km, după care devine aproape impracticabil. În acest punct drumul bifurcă, noi înaintăm pe cel din dreapta, poteca marcată, prin pădurea tânără de brazi. În apropierea creastei poteca cotește spre dreapta și după câteva serpentine ajungem la marginea pădurii, printre Vf. de Mijloc și Vf. Gorgan. Aici întâlnim traseul dinspre Lacul Sfânta Ana marcat cu cruce albastră și traseul care duce la Cetatea Balvanioș marcat cu linie albastră. Coborâm spre dreapta, la marginea poienii și înaintăm pe traseul de creastă, care urcă spre Vf. de Mijloc printr-o pădure apoi printr-o poiană. După aproximativ 2,25 km urmând marcajul cruce roșie ajungem la ruinele Cetății Balvanioș.

Traseul nr. 19.

Țețelea - Pasul Casin - Dl. Capra

Marcaj: linie albastră.

Lungimea traseului: 3 1/2 - 4 h.

Distanța de parcurs: 12 km.

Diferență de nivel maximă: 298 m.

Traseul nr. 19. Începând cu Vf. Țețelea este de fapt traseul de creastă a Munții Ciucului, și în același timp continuarea traseului nr. 17. de la Balvanioș. De pe Vf. Țețelea spre nord urmăm traseului unui drum forestier lat pe porțiunea sudică a Munții Ciucului, Platoul Niergheș. Traseul de creastă trece prin poieni și păduri mici, și există posibilitatea de a se refugia în caz de nevoie în colibele păstorești. Primul tronson, până la Pasul Casin - monumentul eroilor din 1849 - este de 8,5 km. Ocolim vârfurile secundare de fiecare dată prin dreapta. Pe ultima porțiune direcția generală de mers se schimbă din nord în nord-est și coboară abrupt pe ultima porțiune la drumul Casinului, în Pasul Casin (875 m). Pe lângă monument trecem șoseaua și urcăm în pădurea de vizavi. După o scurtă ascensiune ajungem pe Vf. Ferteș (1054 m) și continuăm mersul pe poiana largă din jurul vârfului. După vârf traseul cotește spre est și după scurt timp ajungem pe Dealul Capra (1060 m), punctul final al traseului.

Traseul nr. 22.

Tușnadul Nou - Poiana Mitaci

Marcaj: punct albastru.

Lungimea traseului: 2-3 h.

Distanța de parcurs: 8 km.

Diferență de nivel: 626 m.

Pornim pe poteca turistică marcată cu punct albastru din stația CFR Tușnadu Nou, care urcă pe traseul de creastă a Masivului Harghita. La început mergem prin sat, după care înaintăm pe drumul forestier bine întreținut din valea pârâului Mitaci. Urcăm din lunca Oltului până la creasta Harghitei de Sud. Înaintăm în valea pârâului Mitaciul Mare, spre șaua dintre Vf. Mitaci și Vf. Capuș. În poiana de sub Vf. Mitaci, în Pasul Mitaci, pe traseul vechiului drum care leagă bazinul Baraoltului de Ciucul de Jos întălnim marcajul traseului principal de creastă din Harghita: dunga albastră.