Izvorul Mureșului și împrejurimile

Trasee turistice în zona Bălani

Traseul nr. 25.

Bălan (865 m) - valea pârâului Fierarilor - Colțul Mestecănișului - Cabana Piatra Singuratică (1504 m)

Marcaj: linie albastră.

Lungimea traseului: 1 1/2 ore.

Distanța de parcurs: 4,5 km.

Diferență de nivel: 639 m, practicabil tot anul.

Pornim din Bălan, una din cele mai recente așezări din Județul Harghita, pe cursul superior al Oltului, la 38 km nord de Miercurea-Ciuc și 11 km de la stația CFR Izvorul Olt. Dintre Miercurea-Ciuc și Bălan sunt mai multe curse de autobuze regulate. Pornim de lângă biserica catolică, urcăm 800 de m pe str. Pârâul Fierarilor. După ultima casă marcajul urcă pe creasta dintre pârâul Fierarilor și pârâul "Szoros". Poteca urcă abrupt pe creasta împădurită, ajungem la prima poiană abia după 45 de minute de urcuș printre brazi. În curând traseul ajunge la Colțul Mestecănișului și trece peste un mic pârâu unde putem să ne completăm proviziile de apă. După câțiva metrii întâlnim traseul marcat cu triunghi roșu. De aici traseul urcă abrupt pe lângă pârtia de schi, și după aproximativ 300 de metri ajungem la Cabana Piatra Singuratică.

Traseul nr. 26.

Bălan (865 m) - valea pârâului "Szép-patak" (885) - Cabana Piatra Singuratică (1504 m)

Marcaj: triunghi roșu.

Lungimea traseului: 2 ore.

Distanța de parcurs: 5,5 km.

Diferență de nivel: 639 m, practicabil tot anul.

Pornim de lângă biserica catolică, de pe colțul străzii Pârâul Fierarilor. Primele 2 km ale traseului turistic sunt identice cu Traseul nr. 27. La casa pădurarilor de la punctul de afluență a pârâului Szep părăsim DJ 125 și urcăm pe valea acestuia pe drumul forestier ce duce spre est. Pe un brad uscat observăm săgeata care indică punctul în care traseul părăsește drumul forestier și urcă pe creasta din dreapta. Pe câmp deschis urcăm pe o distanță de 1,6 km, orientându-ne după drumul de care, pe care vom merge în marea parte a drumului rămas. Pe parcurs întâlnim numeroase colibe și case. La ultima din ele ne întâlnim iarăși cu drumul forestier. Urcarea devine treptat din ce în ce mai anevoioasă, drumul plin de pietriș urcă abrupt spre creastă. Urmează cea mai dificilă porțiune a traseului, poteca dispare încet de sub picioarele noastre, apoi ajungem la pârtia de schi unde întîlnim traseul marcat cu linie albastră. De aici cele două trasee urcă împreună spre cabană, de unde ne putem continua drumul pe traseele nr. 2. sau 25.

Traseul nr. 27.

Bălan (865 m) - Lacul de acumulare Bălani (950 m) - gura pârâului Fagul Oltului (940 m) - gura pârâului "Meggyes" (995 m) - valea pârâului "Vas" - Poiana Albă (1490)

Marcaj: linie albastră, de la gura pârâului "Meggyes" cruce albastră.

Lungimea traseului: 4 1/2 ore.

Distanța de parcurs: 12,5 km.

Diferență de nivel: 625 m, nu se recomandă pe timp de iarnă.

Pornim de lângă biserica catolică, de pe colțul străzii Pârâul Fierarilor. Urcăm prin localitate paralel cu Oltul printre blocuri și case particulare. La podul Oltului trecem pe lângă punctul unde se întorc traseele de autobuz. Trecem podul, și lăsăm în urmă zona industrială a orașului. După cam 1 km ieșim definitiv din oraș și drumul pavat se transformă în drum forestier. De lângă casa pădurarilor pornește traseul marcat cu triunghi roșu spre Piatra Singuratică. Noi ne continuăm drumul înainte și în curând ajungem la lacul de acumulare, și urcăm pe malul drept al acestuia. După 600 m ajungem la gura pârâului "Sípos" pe valea căruia se poate ajunge la peștera "Súgó". După alte 800 m urmează gura pârâului Fagul Oltului. De aici pe valea acestui pârâu se continuă DJ 125 care duce spre Pasul Pângărați. Noi rămânem în valea Oltului, pe traseul DJ 125/A. După 2,7 km ajungem la gura pârâului "Meggyes" unde vedem câteva case. Teoretic, până în acest punct traseul este marcat cu linie albastră, dar este distrus de intemperii, dar de aici marcajul cruce albastră este în stare bună. DJ 125/A urcă mai departe pe valea Oltului, prin cătunul Covacipeter și după 10 km ajunge la Campingul Km 4 de lângă Gheorgheni. Noi urcăm pe valea pârâului pe lângă câteva case de vacanță și după puțin timp ajungem la pârâul "Vas". Aici, la piatra de marcaj al pădurarilor (nr. VIII/50) trecem pe drumul forestier care urcă pe valea pârâului. Pe următorii 2 km urmăm traseul pârâului, apoi marcajul cruce albastră părăsește drumul care între timp devine aproape impracticabil. Aici întâlnim un popas turistic, unde putem să ne odihnim. Marcajul cruce albastră urmărește în continuare un drum părăsit, apoi cu un viraj spre dreapta urcă pe o vale seacă. După 5 minute de urcuș abrupt intersectăm DJ 125, dar noi ne continuăm drumul pe poteca prin pădurea rară. Vizavi apar primele stânci de calcar. Trecem peste un afluent mic al pârâului, și după 200 m cotim brusc spre dreapta și începem să urcăm abrupt spre Poiana Albă. Pe lângă un mic lac întâlnim traseul marcat cu linie roșie. De aici, urmând traseul spre dreapta ajungem la Cabana Piatra Singuratică, iar spre stânga din mijlocul poienii putem alege dintre alte trei trasee.

Traseul nr. 28.

Bălan (gura pârâului "Gálkút") (825 m) - Pasul Dracului - Șaua Tarcău (1297 m)

Marcaj: fără marcaj.

Lungimea traseului: 1 1/2 ore.

Distanța de parcurs: 5 km.

Diferență de nivel: 472 m, practicabil tot anul.

Traseul urcă pe DJ 127/B pe granița dintre Munții Ciucului (Noșcolat) și Masivul Hășmaș. Începem traseul de lângă gura pârâului "Gálkút", aflat la 8 km de la Sândominic și 2,5 km din centrul orașului Bălan. Pe timp uscat se poate urca pe creastă și cu mașina. Trecem Oltul, trecem pe sub o poartă ornamentală și pe lângă o stație de epurare și o casă de pădurari. Drumul începe să urce abrupt și sinuos pe creasta dintre văile păraielor "Bálintok" și "Tibék". După un urcuș de 1,5 km urmează serpentinele din Pasul Dracului. După aceea ajungem în poiana din șaua Tarcău. La 500 m sud se află Vf. "Ködlátó" (1361 m) punct de întâlnire a mai multor trasee importante. Spre nord-vest traseul nr. 2 duce la cabana Piatra Singuratică - 2 ore -, spre est, prin valea Iavardi ajungem la Valea Rece respectiv Lunca de Jos, iar spre sud-est, pe traseul marcat cu linie roșie prin creasta Noșcolatului, Noșcolatul Danfălăului, Vf. Sălămaș, Crucea Condra se ajunge la Livezi Ciuc. A patra variantă este coborârea din șa la Trei Fântâni spre stațiunea Lacul Roșu.