Munții Hășmaș, Lacul Roșu, Cheile Bicazului

Trasee din zona Cheile Bicazului

Traseul nr. 16.

Cheile Bicazului (850) - poalele Cupașului (1080) - Poiana din spatele Cupașului - gâtul Cupașului (1275) - Poiana din fața Cupașului - Danțurașul (1500) - Poiana La Vinkli(1445)

Marcaj: punct roșu.

Lungimea traseului: 4-5 ore.

Distanța de parcurs: 8,5 km.

Diferență de nivel: 650 m, nerecomandat pe timp de iarnă.

Pornim de la piatra kilometrică 29 din Cheile Bicazului. Primul punct de reper este mica poiană în care întâlnim marcajul cruce roșie (traseu turistic nr. 7.) care urcă pe drumul forestier. De aici în câteva minute urcăm în poiana din spatele Cupașului. Din poiană putem vedea Făgetul Ciucului și Piatra Ghilocoș și o porțiune importantă din traseul nr. 12. Mai sus, trecem pe lângă un izvor și câteva case părăsite, apoi ajungem la Gâtul Cupașului, lângă marcajul forestier VIII/430, unde putem vedea și marcajul traseului care urcă prin Canionul Lapoșului, marcat cu triunghi roșu. Traseul continuă pe creasta dintre pârâurile Cupașul Mic și Lapoș. După un km ajungem la poiana din fața Cupașului. Lângă izvorul de aici trecem printr-o porțiune mlăștinoasă, apoi traseul începe să urce și intră în pădure. Suntem pe versantul sud-estic al Vf. Cupaș (1518 m), după 20 de minute poteca cotește 90° spre dreapta. Trecem pe lângă un alt izvor, traseul urcă iar și ocolește larg izvoarele Danțurașului. Am ajuns pe creastă, și după un urcuș de 700 m ajungem în imediata vecinătate a Vf. Danțurașul (1519 m). Trebuie să fim atenți, în păienjenișul potecilor putem pierde ușor traseul nostru dacă nu suntem atenți la marcaje. După o coborâre de 600 m în pădure ajungem pe drumul forestier pe care, după 20 de minute ajungem pe Poiana La Vinkli. Ultima porțiune este rar marcată, aici putem să ne orientăm și după marcajele forestiere care indică granița dintre teritoriile Ocoalelor Silvice din Gheorgheni și Bicaz. De la Danțurașul întâlnim pietrele de graniță nr. 394, 392, 404, 390, 274 și 389, care, bineînțeles, sunt pe creastă. La ruinele caselor din Poiana La Vinkli întâlnim marcajul linie albastră a traseului nr. 1., pe care putem ajunge la Pasul Pângărați sau pe Chicera.

Traseul nr. 17.

Cheile Bicazului (850) - Canionul Lapoșului - Poienile Cupaș - Gâtul Cupașului (1275) - Cheile Bicazului (850) (Traseu circular)

Marcaj: triunghi roșu, de la Gâtul Cupașului punct roșu.

Lungimea traseului: 3 ore.

Distanța de parcurs: 5 km.

Diferență de nivel: 425 m, iarna greu de parcurs.

Pornim de la piatra kilometrică 29 a șoselei. Parcurgem Cheile ghidați de marcajul triunghi roșu care pornește de la locul Vilei "Floarea de Colț" spre nord-est. Poteca din ce în ce mai abruptă urcă în pădurea mixtă și după 200 de metrii ajungem la căderea de apă cea mai spectaculoasă a pârâului Lapoș. După alte 600 m trecem pe sub stânca "Lapos-Kucsma", pe partea cealaltă a pârâului orizontul este acoperit de peretele vestic al Pietrei Altarului. Urmând poteca turistică abruptă în curând ieșim din canion. Treptat poteca ajunge sub peretele de stâncă a Pietrei Cupaș, vizavi Peretele Lapoș (Piatra Bardócz) străjuiește poteca.

Traseul este îngreunat de nenumăratele trunchiuri de brad rupte de furtuni, dar numeroase semne ne ajută în orientare. În curând urcușul devine mai lin, apoi poteca coboară pe lângă pârâu. Mai întâlnim o cădere de apă spectaculoasă, apoi ieșim, pe sub stâncile care parcă atârnă deasupra capului nostru din canion. Lângă casele din Cupaș poteca cotește spre stânga, urcă lângă garduri cam 500 de m, apoi o ia spre stânga, și urcă pe Gâtul Cupașului (1275 m) la piatra de marcaj forestier VIII/430. Coborâm pe poiana din spatele Cupașului, și mergem pe poteca marcată cu cruce roșie, apoi cu punct roșu la locul din care am pornit.

Traseul nr. 18.

Cheile Bicazului (850 m) - Șaua Țifra (1002 m) - punctul de belvedere de pe peretele sudic (1060 m) - Piatra Maria (1048 m)

Marcaj: triunghi galben, din Șaua Țifra fără marcaj.

Lungimea traseului: 1,1/2 ore.

Distanța de parcurs: 2,5 km.

Diferență de nivel: 210 m, practicabil tot anul.

Pornim din Cheile Bicazului din locul unde a fost Vila "Floarea de Colț". Urcăm pe serpentina mică până în apropierea Porții de Piatră la traseul marcat cu triunghi galben de la începutul drumului forestier. Urcăm ghidați de marcajele de triunghi galben în Șaua Țifra. Putem urca aici și pe alte trasee din centrul stațiuni, urmând același marcaj de triunghi galben.

În Șaua Țifra pe marginea drumului vedem ruinele unei case. În spatele acestuia urcăm pe o potecă abruptă, pietroasă spre nord-est. După ce ajungem pe platoul vârfului întâlnim o potecă, de pe care ajungem la primul punct de belvedere spre cheile Bicazului-Mic. Acesta este punctul de belvedere al Peretelui Sudic (1060 m). Ne întoarcem pe potecă, străbatem platoul vârfului și coborâm pe șaua aflată la 1021 m altitudine. De aici mai mergem 200 de m spre nord-est până la Patra Maria, punctul de belvedere de pe vârful Peretelui Nord-estic (1048 m). Pârâul Bicazul Mic se varsă la 300 m sub noi în pârâul Bicazul Mare.

Traseul nr. 19.

Satul Bicaz-Chei (660 m) - Peștera Munticel (850 m)

Marcaj: fără marcaj.

Lungimea traseului: 1/2 ore.

Distanța de parcurs: 1 km.

Diferență de nivel: 190 m, traseu scurt, ușor.

Este singurul traseu care pleacă din sat. Traseul spre peștera Munticel începe de pe DN 12/C de la kilometrul 34+100. Aici este o stație de autobuz, se poate veni până aici cu una din cursele de autobuz regulate dintre Gheorgheni și Piatra-Neamț. Din stație se poate vedea deja Piatra Glod pe versantul estic cu treptele care urcă spre peșteră. După ce urcăm cele aproape 400 de trepte continuăm drumul pe un drum de țară plin de noroi. Drumul abrupt în curând ajunge pe o porțiune orizontală, continuată de o altă porțiune care urcă, de astă dată mai lin pe o distanță de 200 m. După platoul care urmează, drumul și poteca se despart, aceasta din urmă trecând printr-o porțiune mlăștinoasă. Ajungem la gardul dintre fânețe și pășune, trecem gardul și după câteva minute ne aflăm pe terasa de stâncă din fața intrării în peșteră. Pentru vizitarea peșterii avem nevoie de lanterne, cizme de cauciuc și haine impermeabile.