Cristuru Secuiesc

Cristuru Secuiesc(Székelykeresztúr, Kreutz)

Cristuru Secuiesc este centrul cultural și economic al depresiunii Cristurului. Deși este o așezare veche, statutul de oraș a dobândit-o abia în anul 1956. Se învecinează cu 10 sate. Orașul este lung de 15 km în direcția nord-vest sud-est.

Statuia lui Petőfi Sándor

În parcul central, vizavi de cinematograf se află statuia lui Petőfi Sándor, opera sculptorului Márkos András (1971). Se spune că poetul a petrecut ultima noapte din viață în acest oraș înaintea bătăliei de la Albești unde a căzut pe câmpul de luptă.

Statuia lui Nicolae Bălcescu

Una din cele mai frumoase statui ale lui Bălcescu, opera sculptorului Mircea Spătaru se află în centrul orașului.

Biserica romano-catolică(P-ța Libertății 9.)

Acest monument istoric a fost construit în stil gotic în sec. al 15.-lea ceea ce este atestă și de o gravură de piatră cu inscripția 1458. A fost biserica parohială a vechii așezări medievale. Cu ocazia săpăturilor dintre anii 1968 și 1971 au fost descoperite în afara zidului bisericii morminte din sec. 11-12. și temelii ale unei biserici vechi.

Muzeul Molnár István și secția etnografică în aer liber

Este unul dintre cele mai importante muzee etnografice din județ. Mai ales colecția etnografică și de artă contemporană sunt demne de evidențiat. La început a fost o colecție de școală al Liceului pedagogic care s-a dezvoltat într-o colecție etnografică remarcabilă. Funcționează în clădirea actuală începând cu anul 1952.

Conacul Gyárfás

Conacul aflat în str. Petőfi Sándor nr. 34. a fost construit în stil clasicist. Datinile locale susțin că a fost construit de un membru al familiei Wesselényi și prin moștenire a ajuns în proprietatea familiei Lécfalvi Gyárfás. Există construcții pe acest loc începând din evul mediu. În grădina conacului au fost găsite rămășițele unei biserici din sec. 10.

Biserica unitariană

Biserica a fost construită între anii 1781-92 în stil baroc. Amvonul a fost sculptat în anul 1722 fiind adus din biserica romano-catolică.

Liceul Orbán Balázs

Data de înființare a liceului este 1793. Clădirea a fost construită în anul 1913 de arhitectul Pákei Lajos. În cursul săpăturilor arheologice au fost găsite mai multe obiecte din sec. 13-17., astfel cioburi de ceramică, resturile unei foarfeci, cuțite de fier etc. Liceul unitarian (str. Orbán Balázs 1.) a fost școala pregătitoare a liceului superior unitarian din Cluj, Cristuru Secuiesc fiind centrul spiritual ai acestor ținuturi.