Borsec

Borsec (Borszék, Bad Borseck)

A fost stațiunea cea mai importantă din Transilvania situat în partea nordică a județului Harghita, fiind și localitatea cea mai nordică a ținutului Gheorgheni. A primit rang de oraș în anul 1956 - vizitatori orașului dându-i denumirea de regina apelor minerale. Renumit pentru izvoarele de apă minerală și clima sa deosebită.

În zonă au avut loc tăieri masive de pădure. Viața economică în afara de exploatarea lemnului este reprezentată de exploatarea cărbunelui brun, exploatarea calcarului și travertinului, prelucrarea lemnului precum și industria alimentării. În localitate există o foarte importantă fabrică de îmbuteliere a apei minerale, denumită Regina Apelor Minerale SA. Populația cu ocazia recensământului din 1992 a fost de 3053 locuitori. Stațiunea este vizitată de mulți turiști care vin pentru efectul curativ a apelor minerale, dar și pentru aerul puternic de munte și peisajul deosebit de frumos din zonă. Borsecul situându-se la o altitudine de 880 m este înconjurat de Munții Bistriței, Munții Ghiurghiului, Munții Călimani, Munții Ceahlăului.

Distanța de la orașele mai importante din zonă: Toplița 28 km, Bicaz 91 km, Deda 44 km, Miercurea Ciuc 125 km, Brașov 186 km. De la Borsec se pot face excursii la Vf. Fagului (1310m), Vf. Chiurezu Mare (1492m). Există o linie de cale ferată de 6 km construită în 1952 care face legătura cu Capu Corbului.

Borsecul este compus din două cartiere: Borsecul de Sus și Borsecul de Jos. Acesta din urmă se află de a lungul șoselei naționale 15 iar Borsecul de Sus se află pe platoul de travertin și practic acest cartier este stațiunea turistică propriu zisă.

Izvoare de apă minerală

Izvoarele de apă minerală sunt numeroase și calitativ foarte bune - fiind de renume mondial. Dintre acesteia sunt 5 izvoare a căror apă se îmbuteliază. Izvoare: Izvorul Central (cu un debit de 230.000 l/zi), Izvorul Boldizsár (izvorul 3, debit de 6.600 l/zi), Izvorul László (izvorul 5,debit de 5.100 l/zi), Izvorul Lázár (izvorul 6), Izvorul Republica (debit de 75.000 l/zi), Izvoarele Horia, Closca, Crisan, J. Pierre Curie (la picioarele Dealului Rotund, cu un debit de 3800 l/zi, conține radiu), Izvorul Kossuth (izvorul 10, debitul este în scădere), Izvorul Petőfi (izvorul 11, debit de 900 l/zi).

Izvoarele 3, 5, 6 și 10, deasemenea Vilele 51, 53, 56, 50, Pensiunea, Vila 120, 13 și 14, centrala electrică, Vila Kaláka sunt declarate ca monumente arhitecturale.

Efectele curative: sunt foarte bune în afecțiuni ale sistemului circulator, afecțiuni ginecologice, afecțiuni neuritice, diferite boli ale rinichilor, afecțiuni ale sistemului endocrin, diabet și altele. Se pot face cure interne prin consumul direct a apei minerale, masaje hidroterapeutice, electroterapie, mofete, etc.

Deaul Rotund Este o formațiune de travertin de 975 m înălțime format de a lungul timpului din depunerile de minereu ale apelor călduți bicarbonate. Acest travertin a fost exploatat și folosit la ornamentarea diferitelor clădiri din București și Miercurea-Ciuc.

Peștera de gheață s-a format într-o grotă a masivului de travertin. Apa care se infiltrează aici iar gheața se îngrașă pe timp de iarnă și se topește primăvara târziu.

Biserica ortodoxă din localitate a fost construită inițial ca biserică catolică. Este considerat a fi un monument cultural și arhitectural.

Alte curiozități turistice: Izvorul principal, principalul izvor al localității. Grota Urșilor (în zona Dealului Rotund), Cetatea Bufnitei, "Ősforrás" unde acum 150 de ani a fost un mic lac, aici a fost construit primul ștrand, "Tündérkert" a cărei formațiuni travertinice se exploatează în scopuri industriale.

În stațiune sunt foarte multe vile frumoase care sunt considerate monumente arhitecturale. Cele mai importante vile: Vila Emil nr.51. - Aleea Primăverii, construit în 1936.Vila Doru nr.53. construit în 1936, Vila nr.60. construit în 1880, Vila Barbu nr.56. - Aleea Rotunda, construit în 1896, fosta Pensiune Éliseé construit în 1900 - aztăzi este restaurantul Căprioara, Vila nr.120. - Aleea Vânatorilor, Vila Kaláka construit în 1934, Vila nr.13. și 14. construite între 1933-1935 în stil neoroman.