Bălan

Bălan (Balánbánya, Balan)

Pornind de la Sândominic pe valea Oltului, la poalele masivului Hășmașul Mare se găsește localitatea Bălan alungindu-se pe distanța de 2 km pe cursul superior al râului Olt. Este localitatea cea mai nordică a depresiunii Ciucului, și a primit denumirea de la munții Bălan. Începând din anul 1954 a ajuns la rangul de oraș, iar din 1968 este singurul oraș de minier al județului Harghita. La 1 ianuarie 1996 avea 10.115 de locuitori

Astăzi este unul dintre cele mai importante centre miniere de cupru din România - se extrage pirită și calcopirită. Din oraș se pot face drumeții către masivul Hășmașului Mare și Piatra Singuratică.

Localitatea minieră de astăzi s-a format în jurul minei de cupru și orașul s-a dezvoltat în jos, de-a lungul văii Oltului. Nu dispune de teren arabil, este înconjurat mai mult de pășuni, fânețe și păduri. Părțile principale ale orașului sunt: strada Principală, valea Covaci, valea Bălan și valea Sec.

Se află la o distanță de 12 km de Sândominic și 42 km de Miercurea-Ciuc. Pe drumul județean 125 pe partea nordică a Bălanului trece drumul 12C care leagă zona Bălanului cu Lacu Roșu.

Masivul Hămașul Mare este denumit și Alpii Ciucului datorită frumuseții naturale deosebite. În imediata apropiere se găsesc următoarele vârfuri din nord spre sud: Piatra Singuratică (1648 m), vârful "Ecem" (1708 m), vârful Bălan (1376 m), Fagul Cetății (1197 m), Arama Olt (1072 m) și Arama Neagră (1481 m).