Vlăhița

Vlăhița (Szentegyháza, Wlahitza)

Din anul 1968 se numără printre orașele județului Harghita, înainte a avut denumirea de "Olahfalu". Dezvoltarea orașului este strâns legată de siderurgie. Până nu demult a fost singurul centru siderurgic din zonă. Principala atracție a orășelului este atelierul de forjat vechi de 140 ani.

Combinatul Metalurgic are o importanță deosebită, este mai veche decât cea de la Hunedoara.

Orașul Vlăhița este situat la cotele cele mai înalte dintre orașele harghitene, vatra localității fiind la 860 m față de nivelul mării. Se află la jumătatea drumului dintre Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc, lângă DM 13A care traversează orașul pe o distanță de 500 m. Orașul propriu-zis se află la o distanță de 2 km spre sud de acest drum.

Bazele de tratament Băile Vlăhița situate la est de oraș și Selters aparțin acestui oraș.

Furnalul și uzina de fier

Este singura uzină de fier din regiune ce funcționează cu energia apelor. Este considerat ca monument industrial în registrele oficiale ale monumentelor. A fost construită între anii 1839-1860 în partea sudică a localității. Are o importanță deosebită în dezvoltarea industriei siderurgice.

Poiana narciselor

Se află la 1,5-2 km pe direcția sud-vest de la oraș, și se poate ajunge la poiană pe o potecă care duce prin "Pokolláz". Floarea de narcise (Narcissus stellaris) acoperă un teren de 300 ha și înflorește în luna mai, are un miros puternic. Pe un metru pătrat pot fi peste 180-200 fire de flori.