Localități balneo-climaterice

Băile Pucioasa - Sântimbru

Băile Pucioasa, stațiune balneologică și climaterică locală, se găsește în raza comunei Sâncrăieni . Se află la altitudinea de 1250-1350 m, în apropierea comunei Sântimbru. Este renumită mai ales pentru emanațiile gazoase (cele mai puternice din șirul muntos Harghita ). Apa izvoarelor minerale este folosită în cea mai mare parte de către băile calde.

Posibilități de acces

Linia CF 400, între Brașov și Ciceu, de la stația Sâncrăieni cu mașina, la 14 km pe un drum forestier.

Ape minerale

În stațiune se găsesc izvoare de ape minerale cu ape carbogazoase, cu mineralizare totală redusă și cu debite în jur de 1 l/sec. Temperatura apei este de +12 grade. Este o apă de masă.

Indicații terapeutice

Prin cură internă se pot utiliza în tratamentul dispepsiilor hipostenice, în cure de diureză și în anemii simple. Prin cură externă băile sunt recomandate în afecțiuni cardiovasculare, tulburări circulatorii, inflamații cronice și în cazuri de hipertensiune arterială.

Mofete

La Băile Pucioasa Sântimbru, degajări de gaze de tip solfatara se găsesc pe o coastă slab împădurita, cu roci conținând cinabru și caolin. La capătul pârâului Minei, nu departe de Băile Sântimbru, pe locul Băilor Minei de altădată, se găsesc emanații puternice de gaze conținând bioxid de carbon și hidrogen sulfurat. În împrejurimi exista mlaștini cu ape mineralizate. La capătul pârâului Vermet, mofeta se afla alături de mai multe izvoare de ape minerale. Mofeta din Poiana Aladar se afla la marginea poienii Aladar, la periferia zăcământului de caolin de la capătul Pârâului Mare, pe versantul estic al Vârfului Cucu. În apropierea mofetei se găsește și un izvor de apa minerala. Compoziția chimică a gazelor:
  • CO2 14 - 99%
  • N2 0 - 79%
  • H2S 0,41%
  • O2 0 - 10%
Conținutul în radon al solfatarei a fost determinat de Szabo E în 1961. Radioactivitatea rezultată din radon (Rn 222) este 0,340 nci/litru. Se recomandă pentru tratarea afecțiunilor inimii și ale sistemului arterial, tensiunii arteriale, bolilor ginecologice, afecțiunilor reumatice, precum și pentru tratamente balneare complementare.

Indicații terapeutice

Sulfoterapia prin băi de gaze sulfuroase-carbogazoase asigură bolnavilor cu artrită reumatoidă o ameliorare a stării generale și retrocedare a procesului inflamator articular. Mofetele din stațiune sunt recomandate în boli de inimă și ale sistemului circulator,

Baze de tratament

La Băile Pucioasa nu există bază de tratament. Există un cabinet medical și o baie caldă cu 12 vane.

Posibilități de cazare

Vizitatorii pot fi cazați în căsuțe de lemn cu încălzire cu lemne de foc, cu o capacitate de 74 locuri. În stațiune sunt multe case de vacanța în proprietate particulară.