Localități balneo-climaterice

Toplița

Orașul Toplița este centru de exploatare și prelucrare a lemnului, stațiune balneară, climatică și turistică.

Posibilități de acces

Se afla la punctul de încrucișare a drumurilor naționale DN.12 și DN.15 și pe linia CF 400, între Brașov - Deda.

Ape minerale

La o altitudine de 650 m, în imediata apropiere a orașului este situat izvorul "Bradul", cu un debit de 10 l/sec., având o temperatură de 27,5 C. Apa acestui izvor este captată într-un bazin, fiind de fapt o piscină cu o apă limpede. Al doilea izvor este situat aproape de centrul orașului, în apropierea gării. Izvorul este captat într-un ștrand, având aceeași compoziție cu a izvorului "Bradul", cu o temperatura de 25 C și un debit de 8 l/sec.

Indicații terapeutice

Datorită conținutului mineral, apele minerale din Toplița sunt folosite în terapeutică sub forma de cură internă și externă. În cură internă izvoarele din Toplița sunt indicate în boli ale tubului digestiv și ale glandelor anexe. In cură externă izvoarele de aici sunt recomandate în boli ale aparatului locomotor (în spondiloze, afecțiuni reumatice degenerative), în ale sistemului nervos periferic (nevrite, nevralgii, sechele postpoliomelitice, encefalopatii sechelare) și în nevroze la adulți sau copii.

Compoziția chimică: mg/l

Anioni
ClorCl-247,4
BromBr-urme
IodI-urme
SulfuricSO4 --1,7
BicarbonicHCO3-828,4
Cationi
SodiuNa+200,2
PotasiuK+17,7
CalciuCa++178,6
MagneziuMg++27,3
FierFe++7,7
Alte
Acid metasilicilicH2SiO359,6
Bioxid de carbonCO2309,1
Mineralizare1877,7

Baze de tratament

Îngrijire medicală sau balneoterapeutică specială nu există. Piscina de la izvorul Bradul este înconjurată de căsuțe de camping, vile și terenuri de sport.

Posibilități de cazare

Hotelul Călimani din Toplița 144 locuri, în vile la stațiunea Bradul dispune de 71 vile și căsuțe din lemn, în stațiunea Bradul.